Ako neplytvať vodou

Ako neplytvať vodou

7 tipov, ako šetrím vodu

(bez toho, aby som sa nejako obmedzoval)

  1. Nekvapkajú vám kohútiky?

Začneme úplne najjednoduchším krokom: kontrolou kvapkajúcich kohútikov a toalety. Denne tak môžem ušetriť 24 až 150 litrov denne. A keď si čistím zuby, zastavím vodu. To sú ďalšie desiatky litrov k dobru.                                                                                   

  1. Sprcha namiesto vane

 Priemerné vaňa pojme 100–200 litrov, v sprche toho stihne pretiecť oveľa menej. Ak teda nestojíte pol hodiny pod horúcim prúdom 😉 Štatistiky hovoria, že spoločne s neplytvaním vodou pri čistení zubov (vyššie) ušetríme sprchou až 100 litrov denne. Oplatí sa tiež investovať do úspornej sprchovej hlavice. Vďaka nej ušetrí štvorčlenná rodina asi 26 000 litrov vody ročne. Pri jej využívaní sa znižuje aj energia potrebná na ohrev teplej vody. A to je dobrá správa pre ročné vyúčtovanie. 😉

  1. Šedá voda alebo Toto by aj tak pretieklo rúrami

 Za zmienku stojí aj znovuvyužitie tzv. šedej vody – tak sa hovorí nekontaminovanej „odpadovej“ vode, ktorá v bežnej domácnosti často vôbec odpadová nie je! Je to napríklad tá, čo vám zostane v rýchlovarnej kanvici alebo po varení niektorých potravín (napríklad vajíčok). Alebo voda, ktorú odpúšťate, aby ste ráno mali „čerstvoú“. Či napríklad voda, čo odtečie, kým sa konečne pustí teplá – to poznajú hlavne tí, ktorí majú vlastný kotol bez zásobníka. 🙂

  1. Umývačka: riady áno, auto nie 🙂

Eko program umývačky na riad vyžaduje cca 20 litrov vody – oproti tomu umývanie ručne pod prúdom potrebuje až 70 litrov. To ale samozrejme platí, ak ju zapínate až vtedy, keď je úplne plná. Ak umývačku nemáte, oplatí sa umývať riad v dreze naplnenom vodou a potom ho krátke opláchnuť. Riad, ktorý budete dlho čistiť (napríklad pripálený hrniec), je fajn odmočiť – a opäť ušetríte pár litrov na prietoku.

  1. Vodu ušetríme aj pri praní

Jednoducho: práčku púšťam len vo chvíli, keď je skutočne plná. Často však stačí oblečenie iba zavesiť na čerstvý vzduch a nechať ho vyvetrať. Šetrím tak vodu aj oblečenie, ktorému časté pranie nesvedčí.

  1. Špeciálna pomôcka: perlátor

Toto zariadenie stačí namontovať na vodovodné batérie a ono vďaka usmerneniu prúdu a jeho prevzdušneniu redukuje prietok na cca 6 litrov za minútu (bežnou batériou môže pretiecť 12-15 litrov za minútu). Ako skvelý nápad sa potvrdila aj výmena batérií s dvoma kohútikmi za tie pákové, takže teraz ľahšie regulujem teplotu vody a nepreteká nimi také množstvo bez úžitku.                                                                    

  1. Kvetiny zalievame v správny čas

 Kvetiny v záhrade zalievam ráno alebo večer, zabránim tak zbytočnému odparovaniu vody. Ak sa to dá, snažím sa využívať tú dažďovú a nikdy nepolievam, keď je veterno. Ale to určite viete.